Rodfrugt sauce

En god måde at få en stor portion grøntsager, er denne dejlige og cremede sauce, som du kan variere meget, afhængig af hvilken rodfrugt du bruger. Hvis du tilsætter en skrællet kartoffel og mere bouillon, kan du bruge denne opskrift til en cremet grøntsagssuppe.

  • Ca. ½ kg rodfrugt
  • 1 stort løg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. æble- eller vineddike
  • 3 dl grøntsags bouillon
  • 2 tsk. tørrede krydderurter fx timian og merian
  • Salt, peber
  • Evt. ca. ½ dl. Fløde
  • Majsstivelse

Skær løget i tern og sauter det i olivenolien til de bliver klare. Rens imens rodfrugten og skær den i tern. Hæld bouillon, rodfrugt, eddike og krydderurter i gryden og lad det småsimre i ca. 20 min. Blend saucen og smag til med salt, peber og evt. fløde og lidt mere krydderurter. Reguler saucens konsistens med enten mere vand eller med lidt majsstivelse rørt op i vand. Husk at saucen skal koge igennem, hvis du jævner med majsstivelse.

Krydderurte tips:
Du kan blande mange forskellige krydderurter for at få en fyldig smag. Men det er ofte en god ide at have mest af én slags, for at variere smagen med denne enkelte krydderurt.
Timian og merian kan bruges til de fleste rodfrugter. Salvie og/eller rosmarin er rigtig dejligt til rødbeder.
Derudover kan lidt karry være en god smagsgiver til både gulerødder og pastinakker.

Se også opskriften på Rodfrugtsuppe, som du kan bruge til sauce, hvis du tilsætter mindre bouillon.