Lus i salat

Du har sikkert nogle gange oplevet, at der er lus i den økologiske/biodynamiske salat. Lusene trives vældig godt i den fugtige varme i drivhuset, og som økologisk og biodynamisk gartner er det naturligvis forbudt at sprøjte salaten. Lus er hovedsagelig et problem tidligt på sæsonen, hvor mariehøns og andre naturlige ikke er blevet aktive endnu.

Lusene er ikke skadelige, men de er ikke så rare at have kravlende rundt i salatskålen! Skyl derfor hvert salatblad grundigt inden brug, og hæld strakt skyllevandet ud. Lægger du salathovedet i en plasticpose i køleskabet, skal lusene nok blive i posen, de er ikke aktive, når der er så koldt. Hvis du synes det er ubehageligt med lusene, kan du skylle alt salaten strakt du får den hjem, og gemme det i en stor boks eller plasticpose. Salaten holder vældig godt på denne måde, hvis den ikke bliver klemt.

Nogle salatsorter er mere modtagelige for lus, så vil du helst undgå dem, kan du købe hovedsalat og de mørkere salater, hvor problemet er lidt mindre.
Lus er ifølge biologer sortsbestemte, det betyder at salatlusene ikke skulle gå på potteplanter, men kun på anden salat.