Jordskok er en statelig flerårig plante der bliver over 2 m høj. Den er på trods af sin højde en meget robust plante, som ikke vælter i blæsten, hvorfor den flere steder ses brugt som læhegn. Der findes mange sorter jordskokker en af sorterne har smukke gule blomster i efteråret, hvilket er et imponerende syn, når den står i lange rækker langs markerne.
Det er plantens rodknolde man spiser, og de er klar til at grave op fra september/oktober. Det er en fuldt hårdfør plante, så knoldene kan høstes løbende hele vinteren, hvis ikke frosten går i jorden og gør det umuligt at grave. Er jordskokkerne høstet, opbevares de bedst i en plasticpose i køleskabet, hvor de kan holde sig flere måneder.
Jordskokker er meget saftige og sprøde knolde, der har en let sødlig og nøddeagtig smag. Knoldene kan være meget uregelmæssige/knoldede, og kan derfor være lidt besværlige at rense. Men det er umagen værd, da de smager skønt både som rå eller tilberedte. Nogle vælger blot at børste og skylle rødderne grundigt, men der er rygter der siger at skrællen giver mere luft i maven!
Rå skrællede jordskokker bliver hurtigt misfarvede, så det er en god ide at lægge dem i vand tilsat syre i form at citrussaft, juice eller lidt eddike, indtil de skal bruges.
Jordskokken tilhører kurveblomst familien og dens latinske navn er Helianthus tuberosus og den er i slægt med solsikke. Den stammer formentlig oprindelig fra Mexiko, men er mest kendt fra det Nordamerikanske. Jordskok har også været kendt i Danmark fra omkring 17. århundrede, hvor den blev brugt som kartoffel, indtil denne fortrængte jordskokken. Jordskokker er forholdsvis energiholdige og indeholder bl.a. en del inulin.
Mette Sørensen