Er din grønkål blevet lidt slap, er her gode råd. Det kan ske meget hurtigt, hvis kålen udsættes for sol, vind eller varme efter den er høstet.
Har du købt en hel stok grønkål, så skær stokken ren og sæt den i en spand vand med en stor plastikpose over. Du kan også klippe/skære enkelte blade af og sætte dem i en skål med koldt vand og en plastikpose over. Efter nogle timer bliver kålen helt frisk og sprød, og du kan lægge den i køleskabet i en plastikpose.
Grønkål og palmekål står på marken hele vinteren, og i frostkolde perioder får de selvfølgelig frost. Men kålen kan fint bruges alligevel, blot den behandles rigtigt: Skær det nederste af stokken og stil kålen i koldt vand med en plasticpose over. Du kan også vælge at tage alle bladene af kålen, og stille dem i koldt vand med plastic over. Det er vigtigt at kålen stilles køligt i starten, så den tør langsomt op.
Savojkål behandles som grønkålen.
Hvis hvidkålen er frossen, er det som regel kun de yderste blade, som alligevel smides væk.
Grønkål er bedst, når den har fået den første nattefrost; det vil sige engang omkring 1. oktober.
Fra den tid og indtil februar/marts – lidt afhængig af vejret – er der frisk grønkål på markedet.
Grønkålen overrisles med vand og opbevares i en plastpose på køl. Så kan den holde sig i 8-10 dage. Hvis kålen er faldet lidt sammen, kan den reddes ved at anvende samme metode.
Grønkål kan spises rå, kogt, sauteret og som grønlangkål.
Grønkål har et højt indhold af vitaminer, specielt A-, C- og K-vitamin. Desuden indeholder den kalcium, jern, mangan og kalium.
Det er vigtigt at huske på, at det er den rå grønkål, det drejer sig om. – Jo længere tilberedningstid, jo flere næringsstoffer går tabt.
Rå, finthakket grønkål smager godt sammen med søde frugter som dadler, figner, abrikoser, rosiner, æbler, bananer eller lignende. Blandingen vendes i fx en flødedressing.
Gi´ børnene en sådan salat med i madpakken. Den er meget sund og nærende og giver gode vitaminer i vinterperioden.
Else Marie Sø