Endriks fortællinger om livets gang på Rødmose

Oktober - december 2011

September, oktober, november...
Lige når man ved, at nu er tiden kommet til at skrive et nyt nyhedsbrev, ja, så er der allerede gået en måned igen...
Jo, tiden går! Hvor meget vi end anstrenger os for at slå den ihjel, den bliver ved med at gå. Og heldigvis: uden tid, ingen udvikling, heller ikke nogen fremtid! At blive ved med at være det, man er pt. er kedeliiiigt...! Ikke fordi jeg er utilfreds med det, jeg er nu, men det at skulle forestille sig, at sådan ville man være resten af sit liv...! Jeg vil i hvert fald gerne have muligheden for at ... Ja, hvad egentlig? Forelskes, modnes, ældes, blive gammel..? Eller bare glæde sig til næste gartner-år! Alting bliver jo endnu bedre næste år, siges der...
Egentlig er jeg jo allerede startet på næste år. Der planlægges, hvor i drivhusene næste års tomater skal stå; hvor gulerødderne skal sås mm. For lige netop dér skal der ikke plantes salat til overvintring, sås spinat eller plantes hvidløg og vinterstikløg. Så dét er gjort på andre steder i drivhuset. Udenfor skridtes græsmarken af for at vide, hvor stort et stykke der skal bruges til næste års grøntsager. Kløvergræsset har vokset der i nogle år, køer har afgræsset det, lidt kompost er kørt ud på det; nu mangler så bare pløjning. Et fascinerende arbejde - at pløje! Det grønne græs brydes, mulden kommer op og lægges i lange sorte (jomfruelige) furer... Det gamle afsluttes, der er forberedt for det nye, som kommer.... Når der pløjes om efteråret, kan vinterfrosten (som forhåbentlig kommer i tilpas mængde og tid) mørne jorden, så den bliver dejlig bekvem at arbejde med næste forår. Vinterens stjernehimmel sender dens krystalklare lys mod jorden, som optager det. Vinterens kræfter virker under jordoverfladen, i det skjulte. Modsat forårets og sommerens kræfter; de virker og er meget synlige i jordens omkreds, tænk på alt det grønne som vokser dér. Netop her om efteråret trækker alt det grønne sig tilbage, alt bliver mørkt og trist. Alt, hvad man har arbejdet for (som gartner), afsluttes på en vis måde. Som menneske kan man let falde i og 'forsvinde' sammen med plantevæksten: alt bliver trist og gråt; hvorfor skal vi egentlig stå op. Dér skal vi stå imod; netop nu har vi muligheden for at fordybe os i noget. Jorden trækker livskræfterne til sig; vi trækker tankekræfterne i os. Igen modsat foråret, hvor vores tanker flyver af sted sammen med plantevæksten. Der lever vi helt i vores grønne omkreds; nu lever vi i vores krop: vi er os selv! Tid til fordybelse, læsning mm. Nyd det!!

På trods af vejret har sæsonen ellers været fornuftig: de fleste grøntsager er lykkedes godt. Kun tomater, græskar og squash har været lidt lidt. Nogle efterårskål er lidt forsinkede, men vejret i oktober har jo været ret godt, så noget er indhentet igen. I drivhuset har det drillet noget med et angreb af knoporm, larverne af agerugle, en natsværmeart. En del sensommer/efterårs-salat er gnavet væk. (Nu er de vist gået i hi.) Derfor arbejder jeg på at få en lille flok høns igen, som kan 'luge ud i bestanden'. Også vanding på bestemte tidspunkter om foråret kan slå larverne ihjel, så der er håb forude. Hønsene kan hegnes ind i drivhusene om vinteren, der hvor der ikke vokser noget; om sommeren kan de komme ud i 'frugtplantagen'.
Sidstnævnte har haft en lidt kummerlig tilværelse hos mig. De sidste mange år har arbejdet der mest været at slå græsset omkring træerne en gang om året, og så plukningen af frugt (nogle gange også i omvendt rækkefølge..). Heldigvis har Vera, som siden august bor og arbejder her på gartneriet, en del erfaring med økologisk frugtavl fra Sverige, hvor hun har haft gartneri (og frugtplantage) i nogle år. Så for første gang i deres liv har 'mine' frugttræer set en beskærersaks..! Ligeledes ligner græsset jo nærmest en plæne nu. Mon ikke der kommer noget godt ud af det, især når vi får fyldt rækkerne helt op og plantet en helt ny række med lidt forskelligt: lidt flere blommer, pærer og æbler, og for liebhaverne: en kvæde... Jeg glæder mig! Jo, tiden går hurtigt, sæsonerne følger hinanden, nyd enhver af dem!!!

Blomsterbedet er også under grundig bearbejdning: nogle af de mere staude-agtige var forvokset noget og stod lidt 'midt i det hele'. Så det bliver lidt nemmere at arbejde i næste år.
Sæsonen afsluttes nu; ja, på en vis måde. Alle sommervækster er forbi nu: tomater, agurker mm. Men selv om man synes, at man har arbejdet nu i flere måneder med porrer. Selleri mm, er deres sæson egentlig først startet. Jeg skulle gerne have de fleste vintergrøntsager til og med april/maj, dvs. i skrivende stund er der stadig 6-7 måneder sæson for dem... En lidt underlig tanke; jeg skulle lige vænne mig til den...

Jo, sommersæsonen er slut, men nu er efterårstiden kommet med dens opgaver som indhøstning, dyrene skal ind, oprydning, pløjning. Derefter kommer vintertiden med den opgave at forberede næste forår: frøbestilling, røgte dyrene, klargøre drivhusene, reparationer mm. Og så kommer foråret på gartneriet omkring 1. marts...

Efterårshilsner, Endrik

 

August - september 2011

Det er ikke altid, at jeg forstår tingene! (Okay, måske må jeg hellere tilstå, at det med at forstå er ret betinget af, fra hvilket standpunkt man betragter tingene, men..)
Økonomien (den danske mener jeg her) er gået i stå; ingen vækst, gæld, boligpakke, vækstpakke....
RECESSION!!!   Mere forbrug, mere gang i økonomien, større afkast til aktionærerne.... Samtidig er der stadig mange (større) firmaer, som laver milliardoverskud, og lønningsposen hos mange danskere bugner. Jamen, er der kun een vej i denne her katastrofe-snak: vækst, større, mere, mere, mere... Er en nedgang i forbruget nu egentlig så dårligt, hvis vi betragter det ud fra  miljø-hensyn? Skal vi flytte bolig bare for at sætte gang i økonomien. Eller skifte bil hvert andet år, eller sofa eller købe alt for meget mad og så smide det halve ud... Bare for at få gang i økonomien... Vort forbrugersamfund belaster jo vores kære jordklode til det yderste, med alle de negative følger: forurening af stort set alt, klimapåvirkning, katastrofer, ressource-knaphed (med deraf følgende ny-kolonisation af tredje verdens lande, ikke af vestlige lande men af kapitalen). Tilstået, jeg vil også gerne have at I, kunder, køber mest muligt i min 'butik', og med det varesortiment, jeg har, 'lever jeg jo også af fristelsen'; dog som sagt mange gange i torveboden: 'hvis I køber for meget og skal til at smide ud, så får I ikke lov til at købe her mere...'.
Maden skal bruges, ikke smides ud, ligesom alt andet, vi køber. Selvfølgelig, det ville være dejligt med en ny traktor, men grøntsagerne bliver ikke bedre af  det; de er ligeglade med, om det nu er en traktor fra tresserne, som pløjer, eller en fra 2011... Bortset fra at forureningen fra en ny traktor nok er lidt mindre end fra den gamle (men samtidig skal den ny laves, og den gamle skrottes; det koster også på miljø-kontoen).
Naturvidenskaben påstår ihærdigt, at Gud ikke findes, og at vi mennesker er ren og skær natur. Fint, men i naturen findes ikke evig vækst. Hvorfor tror vi så, at vi kan sætte os ud over naturen, ved at finde lykken i et evigt større vækst og forbrug, i et evigt mere, mere...
Om foråret og sommeren er der vækst i naturen, i træerne, i grøntsagerne. Når efteråret kommer, standser denne vækst. Ikke nok med det; meget af det, som er fremkommet ved forårets vækst, forsvinder faktisk helt (eller næsten). Se, det kan vi lære noget af. Ikke kun være glade ved foråret og sommerens rus, men også glæde os over, at væksten trækker sig tilbage, for næste år at komme fornyet tilbage,  dog ikke uden at have levned os sine frugter, kerner, frø, rodfrugter mm.

Netop alt dette høstes for tiden på gartneriet. Vejret har været sådan nogenlunde i år: i hvert fald nok vand; lidt mere varme kunne ønskes til de varmekrævende planter som bønner, squash, græskar mm. Men generelt står afgrøderne godt! Drivhusene bugner af peber, agurker, auberginer, tomater (som dog godt kunne bruge lidt mere sol) og andre bladgrøntsager. Lige nu plantes og såes nye efterårs-afgrøder i de tømte arealer: mange forskellige slags salater, ræddiker, vårsalat, portulak, spinat mm. Lidt senere skal løg og hvidløg plantes til overvintring.  Udenfor er høsten kommet rigtig godt i gang. Grøntsagerne står ret flot, måske lidt forsinket pga. manglende varme, men nogenlunde fri for ukrudt. Nogle aftener i sommerferien var et lille luge-hold ude og kravle på alle fire; vi nåede gennem alle rækker med pastinak, rødbeder og gulerødder. Rigtig dejligt at få den hjælp, især i år, hvor det var lidt vanskeligt at finde tørre dage nok til rigtigt at kunne luge/hakke ukrudt væk. Kun nogle rækker med efterårsporrer er vokset til i ukrudt, men ingen katastrofe. Mange kålplanter står og strutter;  ligeledes selleri, porrer (de ukrudsfrie) og bønner, squash og græskar giver trods alt alligevel noget. Løgene er ved at være høstet ind; hvis de tørrer ordenligt, er der nok til hele vinteren. Et rigtig dejlig varmt, tørt efterår står på ønskelisten...

Salget på torvet har været forrygende hele foråret og sommeren. Det er en stor glæde at se så mange mennesker finde vej til Rødmose's bod, både gamle og nye ansigter, unge og ældre. At kunne tilbyde varer, som man ved, hvordan de er dyrket, med kærlighed, med mindst miljøbelastning, med hensyntagen til hele omverdenen, er den største tilfredsstillelse. Det at kunne falde i søvn om aftenen med god samvittighed... At det også hjælper på (min) økonomi er en dejlig sidegevinst. Men det tager nok noget tid at få flere års underskud vendt. Heldigvis har nogle af jer og banken været med til at få 'skuden' på ret kurs igen.

Heldigvis har der også været ekstra medhjælp på gartneriet til at få taget toppen af arbejdsbyrden; med det øgede salg kunne jeg ikke have klaret det alene. Og siden midt i august er Vera kommet til gartneriet. Vera er fra Sverige, har arbejdet mange år med det biodynamiske derovre, men vil nu prøve kræfter i Danmark. Kærligt arbejde, fordybe sig i jorden, frembringe sunde grøntsager, er hendes største ønske. Mon ikke det kan lykkes på Gartneriet Rødmose. Så vi kan gøre det lidt bedre igen ...

Det bliver snart efterår, det bliver mørkere udenfor, vinteren kommer, naturen trækker sig tilbage, men den samler kraft til næste år, for igen at kunne folde sig ud, fornyet...

Lad os bruge recessionen /efter-året/vinteren til refleksion, gøre os tanker om vores forbrugersamfund og hvad vi egentlig vil: mere forbrug..., eller mere bæredygtighed med mindre forurening, stress og sygdom, så vi kan komme fornyet tilbage med mere indre styrke...

Godt efterår
Endrik

 

Maj - juli 2011

Forår er en dejlig tid.
Jo, fordi det er den tid hvor jeg ikke behøver at tænke. Det er den tid, hvor jeg har en arbejdsgiver, som bestemmer, hvad jeg skal lave. Det er nemlig naturen! Den kan være en barsk arbejdsgiver: groft sagt er mantraet: arbejde, arbejde, arbejde, til du skal noget andet (fx spise, sove, et smut i  byen), og så hurtigt tilbage til arbejdet igen. Nemt er det, når man ved, hvad man skal... Dog er det stadig mig som skal finde ud af, hvad der er mest vigtigt, af de 5 vigtigste ting, som gerne skulle gøres i dag. Hvordan jeg finder ud af det, ved jeg faktisk ikke. Mange gange gør jeg bare. Dog ved jeg, at når noget skal såes eller plantes, skal det prioriteres noget højere end andet arbejde. Uden at jeg sår eller planter, får jeg ikke noget at høste; luger jeg lidt senere, er ukrudtet 'bare' lidt større. Måske noget mere besværligt at få væk, men trods alt er der en høst i vente...

Drivhusene er på denne årstid noget af det flotteste, man kan se. Varmt, grønt, frodigt og (nogenlunde) velplejet; forår og sommer i ét. Radiser, spinat, salat, forårsløg, hvidløg... Gulerødder og rødbeder, som man nærmest kan se gro; tomater, peber og auberginer, nyplantet efter de første allerede høstede radiser og salater... At så, plante, pleje og høste, alt sammen i samme hus, på én og samme dag... Samtidig med at der stadig køres kompost ind på de stykker, hvor der har været 'vinterafgrøder'.

Solen har virkelig været flittig her de sidste par måneder. Den gør, at tingene nogle gange går lidt for stærkt i drivhusene. Selv om man sår/planter radiser og salat med tids-intervaller, kommer de alligevel næsten samtidig. De  bliver hurtigt for store; de kan ikke nå at blive solgt alle sammen og skal 'smides' ud. Mange, som kommer og ser dette 'spild', bliver kede af det og spørger, om det ikke kan være anderledes: er planlægningen forkert, kunne det ikke sælges til grossist? Måske kan det være anderledes; min prioritering er bare, at levering af små (i grossistens øjne) portioner ikke kan betale sig: høst, klargøring, emballering mm tager for meget af min tid i forhold til den pris, varen indbringer.

De første år  har jeg også oplevet denne 'smiden ud' som noget negativt, indtil jeg opdagede, at det jo egentlig ikke er noget spild: overskuddet kommer jo på komposten og  bliver til ny næring til kommende års planter; de gamle kål fodres op til kreaturerne og bliver til god gødning til næste år mm. Jo, arbejdet er gjort og penge kan jeg altid bruge, men uden kompost kører mit kredsløb heller ikke evigt...

Kompost, gødningskompost, plantekompost, kompostjord, humus; kært barn har mange fætre... men alle danner de grundstammen i det biodynamiske jordbrug. Sammen med komposten fordeles de biodynamiske præparater, som en slags homøopatisk medicin, med på jorden og skaber ligevægt, afbalancerer jorden og afgrøderne. Komposten  stimulerer jordlivet, således at planterne vokser i en levende jord og derved selv bliver levende - levende næring til mennesker og dyr. En herlig gave at kunne få lov til at arbejde med dette...

Når jeg nu ikke behøver at tænke så meget (se begyndelsen af dette indlæg), er der ellers kun én ting at gøre: AT NYDE! Nyde foråret, alle de blomstrende træer, løvfrøernes kvækken, køerne i gule mælkebøtte-marker, lam, som springer rundt på marken, bier som flyver rundt så flittige som honningbier, grønne farver, fugle, gøgen, stærene som virkelig har fået travlt i deres nye boliger, varmen, en forfriskende forårsregn og at nyde arbejdet....
Når arbejdet bliver til en pligt, bliver det surt; når arbejdet nydes, bliver det en fornøjelse!
 
Med nydelige forårshilsner, Endrik.
 

 

marts - april 2011

Flyttetid

Jeg flytter.... Nej, jo... vi flytter øh...., nej, torveboden flytter!
Nu er det ikke fordi vi bliver mere moderne i disse tider, hvor både diktatorer og ministre (måske kunne jeg have nøjedes kun med ét ord her) bliver tvunget til at -  flytte, men:
Fra den 2. april står vi hver lørdag på Kirketorvet i Vejle midtby.
I samarbejde med City-foreningen har Vejle kommune arbejdet på at genetablere et større torv i Vejle. Både ost, fisk og kød og så selvfølgelig økologiske og biodynamiske grøntsager fra Rødmose Gartneri. Det føles godt at blive del af et lidt større fællesskab igen. I de sidste år bag ved Mary's har jeg godt kunnet føle mig sådan lidt alene en gang imellem, sådan lidt i ingenmandsland eller på Herrens mark...
Heldigvis har der stort set altid været masser af jer, kunder, til at holde mig ved selskab. Trofaste, med et stort smil, faste skridt og indkøbskurven/-tasken svingende... I kan kendes på lang afstand!
Vel mødt på det 'nye' sted; parkeringsplads skal nok også kunne findes: rundt om kirken, Fiskergade eller måske lige op ad døren, med en 'ulovlig' på- og aflæsningsparkering... Så, ingen undskyldning for ikke at flytte med også..
 

Flyttetid er det også her på gartneriet, hvor vinteren flytter ud, og foråret er flyttet ind –  i hvert fald i drivhusene! Nu er der ingen 'holden lav profil' mere. Ingen sol betyder heller ingen varme i drivhusene. Når så solen kommer frem efter flere ugers overskyet, kommer varmen pludselig med et brag. Fra 2-3°C onsdag til 20°C torsdag (2. og 3. marts). Dvs. alt det man ikke kunne (eller gad) gøre den ene dag, skal bare gøres den næste dag. Noget af en omstilling...., men herligt at være i gang derinde, smide både hue og jakke og mærke varmen!
Nye salater og de første blomkål og spidskål står klar til udplantning. Tomater, peber, aubergine er sået/spirer til senere udplantning. Til friland er både selleri og porrer allerede sået: de kræver en lang tiltrækningstid.
De 'gamle' krydderurter, som fik ny jord på vores arbejdssøndag, 'skyder helt vildt' - herligt! Masser af nye er sået; med kunstig opvarmning om natten og solen om dagen tog det timian og basilikum kun 5 dage om at komme op af jorden. Med solen fremme bliver det også 30 grader inde i mit lille mellemhus.
Og i de store huse: Spinat, sået sidste efterår, står meget flot nu; en del af salaterne har overlevet godt, ligeledes står de løg og hvidløg, som blev sat sidste efterår, meget fint. Nye radiser er spiret frem, nyt spinat er sået....Inden længe er husene fyldt op igen. Og lige nu dufter det bare af muld derinde, hmmm...!

Der køres stadig kompost og kreaturgødning ind; det skal graves ned eller sættes op til højbede. Ligeledes trænger en del af vinduerne endnu til en god gang afvaskning... Helst inden asparges kommer op af jorden...
Udenfor står en lille rest savojkål på marken; lidt pastinak sidder i jorden endnu (de kan tåle ret meget vinter) og flere rækker porrer. Sidstnævnte er i en meget sørgelig forfatning. Godt der ikke findes en 'porrernes beskyttelsesfront': jeg ville blive anklaget for porre-mishandling og smidt i fængsel med det samme... Dog tror jeg, når det bliver lidt mere forår, at nogle af dem nok skal kom-me sig, således at der bliver noget at høste i april/maj. De står nu heller ikke i vejen, så de må gerne blive stående og evt. blomstre i løbet af sommeren til gavn for bier og andet flyvende personale.
Måske kan snart resten af marken med resterne af sidste års afgrøder pløjes. Det er jo altid et måske; alt arbejde udenfor er meget afhængig af vejret. Især regnen er bestemmende for, hvornår jeg kan køre ud på mine lerjords-marker.

Flyttetid har det også været i boligen beliggende ved drivhusene. Jette, som i mange år har lavet de skønneste blomsterbuketter (og i det hele taget været mere eller mindre med i bedriften), er flyttet ud. Hvordan kunne hun dog....?! En ny (mand) er flyttet ind. Man skal altid se det positive: han er håndværker...(godt værktøj som kan lånes til arbejdsdage; måske lidt 'hjælp' til ditten eller datten...). Jeg vil dog fortsat så og plante sommerblomster; måske bare for synets skyld (og duften, bierne mm). Men det kunne jo tænkes, at en ny blomster-fe dukker op.... (smil)!

Ind flytter også en praktikant (hun bringer dog sin egen campingvogn med). Fra slutningen af marts til en gang i august kommer Josephine, som skal være i landbrugspraktik her. I kommer sikkert til at møde hende på torvet, da hun skal/vil være med i alle områder på gartneriet.

Ind flytter forhåbentlig også mange stære og vildbier i de flotte boliger, som vi fik lavet den søndag i januar. Også et par mejsekasser er købt og hængt op. Både stære og mejser er i forårshumør, skulle jeg hilse og sige.
Og mig?... Nej jeg flytter ikke. Jeg har det så godt her...!!

Med mange solfløjt og fugleskins-hilsner,             Endrik

 

januar – februar 2011

Først og fremmest et godt nytår til jer alle og en stor TAK til alle jer, som har bakket op omkring Gartneriet Rødmose i det forgangne år. Alle jer (trofaste) kunder og alle jer, som har givet og har givet til kende, at  I også på anden vis ønsker at støtte op omkring gartneriets fremtid: det luner!!!
Denne opbakning skaber så meget varme, at klimaeksperter kunne begynde at få kolde fødder, når de igen udtaler sig om  global opvarmning…
Men denne varme er også ved at være den eneste varme, som er til at få øje på i denne kolde årstid, selv om temperaturen lige nu (9. jan.) er ved at være lidt højere, end den har været i lang tid.
Efter sidste års kolde vinter, sent forår, varm juli, våd august, normalt efterår, kom vinteren med et brag. Noget tidligere end både forventet og ønsket!
Det aktive gartnerarbejde afsluttes (normalt) hos mig først omkring sidst i december. I efteråret skal alt jo høstes ind, men samtidig holder grøntsagerne sig jo bedst 'på marken', i stedet for på lager; forudsat vejret arter sig. Dvs. at det meste af indhøstningen foretages så sent som muligt; mange rodfrugter og kål gror jo (lidt) endnu, så længe de står på marken.
På torvesiden ønskes heller ikke tidlig sne og frost. November og december byder (normalt) på mange 'festdage', hvor kunderne ønsker mange forskellige varer samtidig med, at der også stadig er et stort udbud af  mange gode og friske varer. Dvs. at det kræver både meget plads i bilen og som torvebod.
Frost og sne inden jul betyder derimod en torvebod, som ikke kan stilles 'normalt' op; en bil som bare er fyldt til bristepunktet, som så både skal holdes frostfri og skal tjene som salgssted for de frost-følsomme varer - og den (både fysiske og psykiske) 'belastning' om nu enten jeg eller jer kunder kan komme frem...

Et dække af sne betød, at frosten ikke trængte så meget ned i jorden; den lunede. De fleste af de grøntsager, som jeg ikke fik høstet ind i første omgang, kom således alligevel nogenlunde godt ind. Lidt er blevet tilbage i jorden, men ingen katastrofe. Også nogle af porrerne fik jeg indhøstet og slået ned i drivhuset. Resten står frosset fast på marken, og harerne forsyner sig godt af de toppe, som kigger frem over sneen.
I drivhusene kunne der ikke gøres så meget mere: Selv om alt var dækket af med fiberdug, var frosten alligevel for hård. Kun de mest hårdføre grøntsager har holdt sig. Selv jorden var frossen helt til; jeg synes ikke, jeg har oplevet det før.
Alt i alt en noget anderledes afslutning på året! Hvad mon 2011 bringer?

Mere sne betyder mere snerydning. Vintervejr betyder generelt at alle arbejdsopgaver tager længere tid. Når vejret mildner lidt kan jeg starte med at rydde op i drivhusene og begynde at forberede næste sæson. Dyrene skal passes: foder, udmugning mm. Derudover er der de sædvanlige vinterbegivenheder: et regnskab skal gøres op og frø skal bestilles. Torvedagene kræver selvfølgeligt en del tid: To hele arbejdsdage (2 x 10 timer); dertil kommer klargøring af grøntsager mm. Jo, ikke nok med at jeg nok skal få tiden til at gå, tiden går også hurtigt. Inden jeg har set mig om er jeg i gang igen.  I slutningen af februar skulle alt gerne være parat til, at jeg kan så de første nye grøntsager. Spørgsmålet om jeg holder ferie i vintertiden bliver dog gerne besvaret med: Nej, men jeg holder lav profil.
Den lave profil betyder, at mine daglige gøremål har karakter af fritidsbeskæftigelse. En dejlig afveksling af sommerperioden, hvor min fritidsbeskæftigelse fylder hele dagen.
 
Statsministeren sagde i sin nytårstale: 'Vi er nødt til at kræve lidt mere af hinanden'!
Lad ham om det! Vi kræver nok: 'Jeg arbejder for dig, så jeg kræver så meget i timeløn'. 'Jeg gøder jorden med 210 kg kvælstof, så jeg kræver 8500 kg hvede i udbytte'. Skaber det mere bæredygtighed, skaber det mere lykke...??
Jeg tror på, at (på lang sigt) det 'at give' skaber mere end det 'at kræve'... Igen i år vil jeg prøve at give det bedste af mig, i forhold til naturen, omverdenen, mit arbejde...
Årsløbet bestemmer en stor del af mine gøremål i 2011; de store rytmer er lagt fast. Alligevel er hvert år nyt, med nye opgaver, nye udfordringer, nye glæder. Jeg (be-)giver mig gerne ind i det!

'Alle tænker på at forandre verden, ingen tænker på at forandre sig selv' (Leo I. Tolstoj)

Endrik

Hvad sker der nu ?

En stor tak for den opbakning, som I kunder har givet udtryk for på vores to 'fællesmøder' i oktober/november i Bygningen.
Det er herligt at fornemme, at så mange mennesker gerne vil Gartneriet Rødmose. Et skridt på vejen er alle de 'billige' lånetilsagn. Disse bevirker, at noget af den rente-tunge gæld kan nedbringes. Forudbetalingerne letter likviditeten i samme retning. Også banken har givet udtryk for, at den vil se på forskellige 'billigere' løsninger.

På det sidste møde har flere af jer givet tilkende, at I gerne vil gøre et (frivilligt) stykke arbejde. Ud fra det blev et antal arbejdsgrupper dannet. Nogle af grupperne har haft et eller flere møder. Økonomigruppen er selvfølgelig aktiv. Vi håber meget på at kunne etablere en form for  anpartsbeviser. 
Ret snart, den 23. jan., organiseres en arbejdsdag på gartneriet, for de, som gerne vil være praktisk med.

Foreningsgruppen er nu  kommet med et udkast til vedtægter for foreningen 'Gartneriet Rødmoses Venner'. Det skal finpudses, og mon ikke der snart kommer en indkaldelse til en stiftende generalforsamling – lyder det ikke flot!!

Abonnementskasse-gruppen er også godt i gang. Der er snakket en del om, hvordan det skal skrues sammen. Det bliver ved en individuel bestilling (internet, evt. telefon/mail) med forudbetaling, afhentning fra nogle  fællesdepoter og evt. udbringning mod kørselsgebyr. En reklamefolder udformes og internetbestilling/prislister mm etableres. Så også der kan I forvente noget.

Også jer, der ikke kunne deltage i fællesmøderne, er velkomne til at gå med i grupperne. Har I ideer eller ønsker information, så snak med os på torvet.

Lige nu ligger vi for anker, et godt stykke fra afgrunden/vandfaldet. Ovennævnte og andre tiltag er meget vigtige for at få drejet skuden i den rigtige retning, så vi kan kigge fremad igen.
Alle bække små...

Rødmoses Venner / Endrik