Vejboden bliver bygget af Ove, Eiler, Endrik og Klaus, den åber i efteråret.

Følg byggeriet her

 

januar – februar 2010

Årsskiftet har været, 2010 er begyndt. Så det er vel bare at hægte sig på, inden det er overstået: tiden går jo hurtigere og hurtigere! Eller gør den nu også det??
I politik gør den det i hvert fald: så er der dømt madpakkeordning i børnehaven; så er den (næsten) dømt ude igen; så er der optræk til klimaændring og temperaturstigning, så er den afblæst igen (ifølge nogle politikere!). Jo, i politik skal man løbe stærkt for at følge med. Og jo mere kortsigtet man agerer, desto stærkere skal man løbe, desto flere 'fodfejl', desto hurtigere går tiden.
Mobiltelefon/sms, e-mail mm.: man skal hele tiden være 'der', og kontakt/svar kræves næsten omgående. Ingen tid til refleksion, dvs. mange gange kortsigtede, ikke gennemtænkte, måske fejlbehæftede beskeder. Men stærkt går det, hu hej...
I landbruget skal man også løbe stærkere, også her er tidshorisonten kortsigtet: Hvad kan betale sig at dyrke her og nu? Denne mark mangler lidt kvælstof. Godt, så tilfører vi 50 kg. Avlsarbejdet gør grisene mindre modstandsdygtige, godt, så tilsætter vi lidt antibiotika i foderet. Nu går mælkeprisen lidt op. Ok, så skal vi bygge ny stooor stald og købe naboen op. Ukrudt eller skadedyr: så køber vi...! Lovgivningen fremmer/rammer desværre langt fra altid langsigtet. Desværre kan der også i det økologiske landbrug spores de samme tendenser.
Hukommelsen (i så fald den stadig fungerer sådan nogenlunde) har også tendens til at fokusere på den korte tidshorisont. Prøv at tænke /forestille/indleve dig livet 100, 500 eller 5000 år tilbage. En nyttig øvelse, som stiller vores eget liv med alt det, vi omgiver os med, i et helt andet perspektiv. Romaner, historiebøger o.l. er nyttige redskaber til det. Fordybet i disse bøger og det er, som om 'tiden står stille'...

Her står tiden også (lidt) stille. Det fryser, og sneen ligger over det hele. Smukt, men også lidt mere besværligt, end man kunne ønske sig: sørge for at tingene ikke fryser, skovle sne, drivhusdøre som  er frosset fast mm. (Jeg tør ikke at tænke på, hvor koldt det egentlig ville være, hvis vi ikke havde den føromtalte klima-ændring..) Men smukt (og lyst) er det. At gå over marken og betragte alle de spor, som går på kryds og tværs; hvilke mon hører til hvilke dyr? Flotte sol op- og nedgange, silhouetterne af de nøgne træer mod himmelen. At se på hvordan porrerne, som står frosset fast i sneen, bliver mindre og mindre. Ikke fordi sneen bliver højere, men fordi harerne spiser mere og mere af toppen. Ligeledes hvordan de samme harer spiser alle blade og toppen af rosenkålplanterne, men lader alle rosenkål sidde på, så de er nemme at plukke...! Savojkål som ligger gemt under sneen, men holder sig godt... Arbejdet er ellers begrænset til lidt gravearbejde i drivhuset, passe dyrene, bestille frø og lave års-regnskabet. Det er vigtig at få disse ting gjort nu, for når det tøer op, er der pludselig meget at lave: skifte de vinduer, som er knækket pga. snetryk, køre kompost ind (som nu ligger frosset fast under sneen), pløje, måske så eller plante de første ting i drivhuset, få sprøjtet de biodynamiske præparater, som fremmer jordens frugtbarhed (og herigennem planters, dyrs og menneskers sundhed - vores langsigtede fremtidsprojekt, på trods af tidens trend og lovgivning). I det hele taget bliver der inden længe igen nok at give sig til. Men lige nu  nyder jeg sneen og frosten og roen, som sneen giver ('Der er ingenting i verden så stille som sne...'), sætte tiden på standby og lade de langsigtede tanker komme frem!
Det er jo os, som bestemmer, hvor hurtigt, vi vil have tiden til at gå.

God  vintertid
Endrik


Om at være torvehandler i en kold tid

Ærlig talt: Det er ikke altid lykken. Ikke sådan fordi jeg/vi fryser så meget (jeg kan jo bare tage lidt ekstra tøj på - har stadig ikke fundet de lange underhylere frem!), men grøntsagerne gør! Vi kan desværre ikke strikke strømper og huer nok til alle gulerødder, persillerødder, hvidkål og appelsiner!! Inden jul gik det  helt galt. Hvor der om torsdagen var rigtig meget sne og om lørdagen alt for meget frost (-6 til -7 i dagtimerne). Der ville jeg ikke risikere noget. Beklager. Ærgerligt for jer, som kom forgæves efter de gode varer (og ærgerligt for mig som ikke fik den julehandel/indtjening, som banken nok havde været meget glad for!).   Hvis det kun fryser lidt om dagen (-2 til -3) kan jeg godt køre ud, få dét stillet frem, som kan tåle det (20 års torvehandel giver erfaringen). Resten holdes frostfrit i bilen, som opvarmes med en lille gasovn. Dvs. I må gerne spørge efter det, I ikke ser. Chancen for at jeg holder det i bilen er stor.  Hvis jeg i øvrigt er forhindret i at køre ud pga. sne eller kulde, er I altid velkommen til at ringe til mig og evt. få aftalt at handle her ude på gartneriet; jeg har jo varerne stående fremme i mit lagerrum!! (Rødmosevej plejer hurtigt at være ryddet for sne og være farbar igen efter snefald) OBS. Hvis uheldet er ude og I har fået en eller flere frosne/dårlige varer med hjem, så sig endelig til. Det vil selvfølgeligt blive erstattet, og vi lærer jo også noget af det.

Vi ses.
Hilsen fra ´de forfrosne næsers salgs-medarbejdere´