Det stærkt stigende salg af økologiske varer smitter også af på interessen for biodynamiske produkter og hvordan de bliver dyrket. Og ikke mindst for deres smag og duft. En særlig opmærksomhed kommer fra kokke, der har opdaget, at biodynamiske produkter ofte har ekstra gode gastronomiske kvaliteter. Mange af dem har fået øjnene – og smagsløgene – op for de biodynamiske varers fortræffeligheder ved at smage biodynamiske vine. Inden for toppen af vinbranchen har den biodynamiske metode skabt nye høje standarder for vine med en intens og lokaltypisk smag og duft – den såkaldte terroir-kvalitet. Det er denne terroir-kvalitet flere kokke siger de også finder hos biodynamiske råvarer. Herhjemme er det ikke mindst toneangivende kokke som Rasmus Koefoed fra den biodynamiske restaurant Geranium i Kongens Have og Claus Meyer, der omtaler de biodynamiske produkter som særligt delikate. Det gør også indtryk, at Aarstiderne er i gang med at omlægge deres tre jordbrug til biodynamisk dyrkning. Deres begejstring bliver bemærket, og i det seneste halve år har flere journalister fra aviser og magasiner skrevet om biodynamisk landbrug som en særlig kvalitetsorienteret del af den økologiske bevægelse. Se www.biodynamisk.dk Nogle kalder det ”økologiens superliga” eller ”et skridt videre end økologisk”. Det bliver beskrevet som en metode, der bygger på en helhed og som holder fast på principper om balance mellem jord, afgrøder og dyrehold, mens økologien i stigende grad bevæger sig mod specialisering og industrialisering og dermed bliver mere almindelig. Det er et noget forenklet billede af den reelle situation, men sådan kan medierne ofte bedst lide at tegne det.

Fra tosser til trendsættere

Biodynamiske landmænd har gennem mange årtier været vant til at blive betegnes som tossede mystikere, der tror på, at biodynamisk dyrkning har noget særligt at byde på. De seneste 5-6 år er der sket en markant ændring, bl.a. takket være de fine resultater af langtidsforsøg og kvaliteten af deres produkter. Det spirituelle livssyn, der ligger til grund for den biodynamiske praksis, bliver nu betragtet som en spændende dimension, der passer i tidens søgen efter en dybere mening med tilværelsen. Så på ganske få år er biodynamikere blevet trendsættere for en dyrkning og fødevarekvalitet, der har meget at byde på i fremtiden.