med Søren Ejlersen - kok og kogebogsforfatter

 

Tid: tirsdag den 13. november kl. 19.30

Sted: Steiner Skolen, Sukkertoppen 4, Vejle

Pris: 50 kr.

Arrangør:
Foreningen Gartneriet Rødmoses Venner

 

Den gamle metode med at konservere kål, gulerødder, rødbeder og andre grøntsager ved hjælp af fermentering er blevet meget populær igen. Ikke mindst takket være Søren Ejlersens bøger om hvordan man i sit køkken let laver fermenterede grøntsager, ’kraut’ og drikken kombucha. Fermentering kaldes også mælkesyregæring, men har ikke noget med mælk at gøre. Det er grøntsagernes egne naturlige syrningsbakterier, der gør arbejdet. Fermentering kan ikke blot hjælpe med at mindske madspild (fordi fermenteringen forlænger råvarernes holdbarhed med mange længder), det kan også give ny inspiration og nye smagsindtryk i køkkenet.

”Det er en engageret, levende og meget erfaren foredragsholder, vi har fået til at komme og fortælle om fermentering den 13. november”, siger Klaus Loehr-Petersen, der er formand for foreningen Gartneriet Rødmoses Venner. ”Hans to bøger om fermentering har fået mange til at lave deres egne fermenterede grøntsager, og det kan gartner Endrik Maat på Rødmose ved Vejle mærke på det, kunderne køber i torveboden på Nørretorv”.

Søren Ejlersen er også forfatter til en lang række kogebøger fra Aarstiderne, som han er medstifter af. Han er uddannet kok og har været køkkenchef på flere restauranter, inden han startede Aarstiderne sammen med Thomas Harttung på Barritskov. ”På Barritskovs landbrug og på Aarstidernes gård ved Humlebæk dyrker man med de biodynamiske metoder, som Endrik også gør på Rødmose, så vi har interessen for en frugtbar jord og sunde fødevarer til fælles”, siger Klaus Loehr-Petersen.  ”Søren er med i alle processer fra jord til bord, og han ved hvad dyrkningen betyder for smagen og vitaliteten af grøntsagerne. Og for det gode resultat af fermenteringen.”

Foredraget holdes på Steiner Skolen på Sukkertoppen i Vejle, og her vil Søren Ejlersen fortælle om de mange facetter af fermentering – og hvordan man enkelt kan lave mange forskellige typer af fermenterede grøntsager. Der er smagsprøver til foredraget, så man selv kan opleve det fermenterede univers.